Curtea Supremă de Justiție a respins recursul grupului de inițiativă privind organizarea referendumului pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al capitalei, anunțul a fost făcut de către președintele grupului de inițiativă, Victor Chironda, notează Realitatea.

„Deși cererea a fost depusă în septembrie, decizia a fost luată abia acum. Judecătorii de la CSJ s-au gândit 4 luni dacă să examineze sau nu dosarul nostru și au decis că totuși nu face. Cam asta e situația. Vom discuta în cadrul Biroului Grupului de inițiativă și vom decide ce facem mai departe. E posibil să mergem la CEDO, ca să arătăm până la urmă că avem dreptate și că „justiția” din Republica Moldova a luat cetățenilor un drept democratic fundamental”, a comentat Victor Chironda decizia CSJ.

„Noi trebuie să mergem până la capăt. Să avem un precedent, chiar dacă vom avea un răspuns peste câțiva ani. Ca să nu mai îndrăznească nici un judecător să își bată joc de drepturile elementare ale cetățenilor”, a continuat activistul civic.

Menționăm că inițiativa de demiterea a primarului Dorin Chirtoacă prin referendum a fost enunțată de către consilierii locali din PPEM în primăvara acestui an, ulterior la această inițiativă s-au alăturat și fracțiunile PSRM, PCRM și PPPN din Consiliul Municipal, dar și câțiva activiști civici.

Aceștia au format un Grup de inițiativă care să se ocupe de colectarea semnăturilor și organizarea referendumului. Cererea de înregistrarea a Grupului de inițiativă a fost aprobată de către magistrații Judecătoriei Centru, însă ulterior decizia a fost contestată de către avocații lui Dorin Chirtoacă, la Curtea de Apel. Într-un final, dosarul a ajuns pe masa magistraților de la Curtea de Apel Bălți, care a anulat decizia primei instanțe de a înregistra Grupul de inițiativă.

Consilierii municipali au făcut o tentativă de a iniția referendumul prin votul acestora în cadrul CMC, însă aceasta a eșuat deoarece la ședința în cauză nu au participat consilierii din PL, Ghenadie Dumanschi din PLDM și Liviu Oboroc din PDM.