Cererea la creditele bancare a crescut puternic şi a ajuns la o valoare de 1,8 miliarde de lei în luna februarie, cu circa 700 milioane de lei peste nivelul din perioada similară a anului precedent. Cererea pentru credite este stimulată de reducerea ratei dobânzii la finanțările în monedă națională, care a coborât în februarie la minimul istoric de 8,30 la sută anual, față de 9,47 la sută în a doua lună a anului trecut, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

Perioada cu dobânzi relativ mici va continua, în condițiile unui excedent de lichiditate în sistemul bancar, sunt de părere experții financiari. „Pe fondul reducerii nivelului ratelor de dobândă și creșterii cererii la credite din partea persoanelor fizice, intermedierea bancară consemnează un ritm pozitiv de creștere”, constata recent Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Experții menționau că se extinde volumul de credite noi acordate pentru procurarea/construcția imobilului, sau pentru consum, dar și ritmul de creditare a persoanelor juridice tinde să se accelereze.

Dobânda la împrumuturile bancare în lei a urmat un trend descendent după ianuarie 2009, când rata urcase la 23,25 la sută per total sistem, iar creditele contractate de persoanele fizice au atins un nivel și mai înalt, de 24,19 la sută. A urmat o perioadă lungă a ieftinirii finanțărilor bancare, care erau oferite în noiembrie 2014 la o rată ponderată pe sistemul bancar de 9,81 la sută anual, însă ca urmare a crizei bancare aceasta a revenit pe creștere și a atins nivelul maxim din ultimii ani de 16,09 la sută în ianuarie 2016. Ulterior, pe fondul relaxării politicii monetare de către banca centrală s-a profilat o tendință de reducere constantă a ratei dobânzii.

Potrivit datelor BNM, băncile au acordat în luna februarie 2019 credite în monedă națională în sumă de 1 miliard 795 milioane de lei, cu circa 350 milioane mai mult decât în prima lună a anului 2018. Peste 89 la sută din credite au fost oferite pe o perioadă mai mare de 12 luni la o dobândă de 8,22 la sută anual.

Persoanele fizice au contractat credite în lei la o rată medie de 7,65 la sută, după ce trei luni la rând rata s-a menținut la nivelul de 7,44 la sută anual, iar dobânda medie la creditele pentru imobil a fost de 6,22 la sută. Statisticele bancare arată că în februarie acest an populația a contractat credite pentru imobil în sumă de 235,6 milioane de lei, față de 74,06 milioane în perioada similară a anului precedent.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută în perioada de referință a constituit 4,46 la sută. Pe fondul ieftinirii împrumuturilor în lei, agenții economici și populația a contractat în februarie 2019 credite în valută în sumă echivalentă cu 712 milioane de lei, de două ori și jumătate mai puțin decât în monedă națională.