Corespondenta Europei Libere de la Strasbourg, Iolanda Bădiliță, declară într-un interviu că discuțiile de marți seara din Parlamentul European cu privire la amânarea asistenței macro-financiare R. Moldova nu a presupus și luarea unei decizii, ci a fost doar o discuție mai largă despre țara noastră.  

“Dezbaterea de aseară nu a presupus și luarea unei decizii. Aceasta este marea diferenţă: a fost o dezbatere, nu a fost supusă la vot amânarea sau neamânarea, sau acordarea. Nu a fost supus la vot un asemenea lucru”, a menționat Iolanda Bădiliță.

Ea a subliniat că la dezbateri comisarul Christos Stylianides, cât şi foarte mulţi europarlamentari de la toate grupurile politice au început într-o cheie pozitivă, respectând faptul că, indiferent de hopurile care există în calea integrării europene la nivel administrativ, la nivel politic, totuşi, Republica Moldova este angajată pe drumul Uniunii Europene. După prezentarea comisarului Stylianides a poziţiei Comisiei, a urmat o dezbatere despre situaţia din Republica Moldova, despre stadiul de implementare a reformelor şi despre ultima iniţiativă, ultima decizie din Parlamentul Republicii Moldova cu privire la schimbarea sistemului de vot. Evident că s-a discutat şi evident că subiectul principal a fost dislocarea acelor 100 de milioane de euro pentru reformele din Republica Moldova. Dar diferenţa majoră este că aseară nu s-a luat o decizie, nu s-a supus nimic la vot. A fost doar o dezbatere”, a ținut să precizeze încă odată jurnalista.

De asemenea, o nuanţă importantă, pe care zice Iolanda Bădiliță că a înţeles-o din dezbaterea de aseară, este că Uniunea Europeană nu doreşte să se implice, să se amestece în deciziile politice care se iau la Chişinău, nu doreşte să impună un sistem electoral sau altul.