Rezoluția semnată de membrii grupului diasporal ˝Adoptă un vot˝ în cadrul întâlnirii desfășurat la Veneția sâmbăta trecută a stârnit nemulțumiri în rândurile unor reprezentanți ai comunităților de moldoveni de peste hotare. Președinta comunității moldovenilor din Quebec, Ala Mîndîcanu, s-a arătat nemulțumită de faptul că textul rezoluției nu a fost consultat cu membrii grupului care nu au fost prezenți la eveniment. Unul dintre motivele principale ține de boicotarea inițiativei privind introducerea votului uninominal, în condițiile în care mai mulți moldoveni își doresc acest lucru.

Ala Mîndicanu susține de asemenea că întâlnirea reprezentanților diasporei ar fi trebuit să genereze lucruri mai palpabile, cum ar fi proiectele sociale, economice sau politice. Potrivit acesteia, s-au depus mult prea multe eforturi doar pentru a exprima dezacordul cu inițiativele autorităților de la Chișinău.

˝Mentionez ca actul prezentat (In mesajul trimis la membrii Grupului Offline acesta se numeste Rezolutie) nu este unul de mare valoare, din pacate. Am fi vrut sa-l fi primit INAINTE de a fi adoptat, eu facand parte din Grup, chiar daca nu am ajuns in Italia… Numai pentru a declara dezacordul cu initiativele legislative de la Chisinau nu era nevoie de un efort atat de mare… Nu vedem rezultatele Forumului( proiecte sociale, politice, economice), in partea rezolutiva nu apar propuneri CUM trebuie sa se desfasoare procesul electoral in 2018. Ce vrea Diaspora? Sa ramana asa cum este? Anume sistemul existent a adus la situatia de astazi. Nu cred ca diaspora nu vrea reforme, inclusiv in domaniul sistemului electoral…˝, a scris Ala Mîndicanu pe pagina sa de facebook.