Proiectul legii care aduce un șir de modificări pentru a asigura securitatea comunicării informaționale sunt conforme cu standardele europene și trebuie adoptate, a declarat luni în cadrul unor dezbateri publice Natalia Bayram, avocată a Centrului Internaţional pentru Protecţia şi Рromovarea Drepturilor Femeilor „La Strada”, scrie timpul.md, citat de evenimentul.MD.

Natalia Bayram susține că opinia publică este manipulată de unele persoane în ceea ce privește semnificația acestor modificări. “Acest proiect de lege este vital pentru a fi promovat şi adoptat în lectură finală. Totodată îmi pare rău că se manipulează opinia publică că prin declararea că iată a fost declarată nevalidă directiva din 2004 cu privire la protecţia datelor, păstrarea lor, etc. Însă nimeni nu a intrat în esenţa acelei hotărâri a Curţii Europene. Iar în hotărâre Curtea Europeană foarte bine a punctat importanţa deci a păstrării datelor”, a menționat avocata.

Ea a precizat că în hotărârea Curții se menţionează că păstrarea datelor impusă de directivă nu constituie violare la viaţa privată. „Deci păstrarea datelor respective nu constituie violarea drepturilor fundamentale la protecţia datelor cu caracter personal. Acestea sunt necesare şi utile pentru combaterea terorismului, criminalităţii grave etc. Deci, concluzia Curţii a fost că păstrarea datelor cu privire la traficul informatic nu a fost declarată ca fiind ilegală sau lipsită de importanţă. Statele urmând să asigure în continuare păstrarea eficientă a acestora”, a spus avocata.

Totodată, Natalia Bayram a menționat că nimeni nu vorbește despre o declaraţie a Comitetului de Miniştri a CoE din 2003, prin care se stipulează că prestatorii de servicii de telecomunicaţii sunt obligaţi să reacţioneze prompt la demersurile statului în a bloca anumite site-uri sau a restricționa accesul la anumite pagini web. Iar în cazul în care aceştia nu se supun deciziilor legale, prestatorii de servicii urmează să fie declaraţi complici la săvârşirea acestor infracţiuni. „Pentru că ceea ce se întâmplă în spațiul acesta internet e ca şi cum în curtea casei mele s-ar comite o infracţiune, iar eu fiind martor la infracţiune nu am sesizat organul competent despre săvârşirea acestei infracţiuni şi eu automat mă fac complice”, a concluzionat experta.

La rândul său, șeful-adjunct al Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice Veaceslav Bădărău a arătat că aceste modificări dezleagă mâinile poliției în lupta cu criminalitatea. „Acest proiect de lege vine pentru a da instrumente organelor, atât a poliţiei, cât şi a procuraturii, în acumularea probelor ce ţin de anumite crime. El nu contravine legislaţiei europene, dar invers, se armonizează cu legislaţia europeană respectivă. Neavând aceste instrumente, în multe situaţii poliţia o să fie incapabilă de a cerceta anumite tipuri de infracţiuni. Nu vreau să vă dau acum exemple la aceste infracţiuni, dar nu dă Doamne cineva va fi şantajat pe internet că i-a fost răpit copilul şi va veni să scrie o cerere la Poliţie. Şi poliţia va spune, scuze, eu nu am cu ce să te ajut, eu nu pot să interceptez pachetele, eu nu pot să-i citesc e-mailul la infractorul respectiv ş.a.m.d. Aceasta dezleagă mâinile poliţiei pentru a lupta cu criminalitatea”, a declarat sursa.

Reprezentantul Starnet, Alexei Muntean, s-a arătat deranjat că compania va avea cheltuieli suplimentare din cauza prevederii ce ține de stocarea informației, dar Bădarau a venit cu exemple din practica europeană care arată că peste tot se procedează astfel. „Noi nu inventăm ceva nou. Această obligaţiune era din 2007 la toţi furnizorii şi momentul în care în 2007 aţi primit deja licenţe Dvs. deja trebuia să vă gândiţi că sunt aceste cheltuieli”, a declarat Veaceslav Bădărău.