Proiectul propus de PDM privind diminuarea presiunilor asupra mediului de afaceri, prin decriminalizarea micilor infracțiuni economice a fost discutată de experți și părțile interesate. Viceministrul Justiției Anatolie Munteanu s-a întâlnit cu membrii Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministru și le-a prezentat toate particularitățile acestui proiect.

Modificările propuse vizează reglementări noi pentru anumite categorii de infracțiuni din domeniul economic și urmează a fi incluse în Codurile: Contravențional, Penal, și de Procedură Penală.

Într-un comunicat al Ministerului Justiției se precizează că sunt propuse intervenții în lege pentru anumite categorii de infracțiuni ușoare, cu scopul de a reduce pedeapsa și nu de a o exclude.

Un accent deosebit s-a pus pe măsura ce prevede ca agenții economici să-și poată recunoaște și răsplăti vina pentru infracțiunile comise, prin achitarea prejudiciilor cauzate statului. De asemenea, se propune să fie restricționate perchezițiile, sechestrele și sancțiunilor privative de libertate pentru agenții economici.

Participanții la discuții au salutat inițiativa și au formulat mai multe propuneri. La consultarea proiectului au fost prezenți autorii acestuia, membri ai Consiliului Economic, reprezentanții asociațiilor de business și ai instituțiilor statului – Serviciul Fiscal, Vamal, Protecției Consumatorilor, Uniunii Transportatorilor ș.a.