Reprezentantul organizației Promo-Lex specializată în monitorizarea scrutinelor electorale, Pavel Postică, a prezentat joi, în timpul unor dezbateri organizate de Parlament pe marginea proiectului votului uninominal observațiile organizației pe marginea inițiativei, menționând unele neajunsuri.

Astfel el s-a referit la organizarea secțiilor de votare peste hotare, menționând că de acest proces trebuie să se ocupe doar Comisia Electorală Centrală, iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene să fie exclus.

Pe de altă parte, în ce privește constituirea circumscripțiilor uninominale, Pavel Postică a menționat că ar trebui create prin hotărâre de Parlament și nu de CEC.  „Haideți să ne uităm ce spune codul de bune practici în materie electorală – că cea mai bună soluție pentru examinarea unei astfel de probleme este instituirea, în prima instanță, de către o comise compusă din membri independenți, reprezentanți ai partidelor și această decizie să fie aprobată prin hotărârea Parlamentului. Or, noi punem pe seama CEC această responsabilitate”, a spus Postică.

Totodată, Pavel Postică a remarcat că în proiectul de lege este reglementat foarte vag numărul de alegători dintr-o circumscripție uninominală – „număr relativ egal de alegători în fiecare circumscripție” și a propus să fie stabilit un criteriu mai clar. „Or ,Comisia de la Veneția spune că acest număr trebuie să fie foarte clar și nu trebuie să depășească 10-15%.

Cea mai mare problemă, în opinia expertului, este stabilitatea circumscripțiilor electorale, deoarece, conform proiectului, acestea pot modificate cu până la 90 de zile înainte e data alegerilor. „Potrivit proiectului, revizuirea hotarelor circumscripției uninominale poate fi efectuată cu cel târziu 90 de zile înainte de ziua alegerilor, pe când codul de bune practici spune că o nouă repartiție trebuie să aibă loc cel puțin la fiecare zece ani”, a declarat reprezentantul Promo-Lex.