Consolidarea contactelor bilaterale moldo-cehe, inclusiv în domeniul energetic și extinderea schimburilor comerciale, accelerarea implementării Acordului de Asociere și agendei de reforme, asigurarea stabilității politice și economice a țării noastre și contextul regional au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu omologul său, Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul Republicii Cehe, Jan Hamáček.

Oficialii au salutat cooperarea excelentă la toate nivelele stabilită între cele două țări și au pledat pentru extinderea contactelor bilaterale, în special în domeniul economic, arătându-se mulțumiți de volumul schimburilor comerciale, în valoare de circa 75 de mln. de euro anual, care prezintă potențial de creștere.

Președintele Parlamentului a apreciat înalt sprijinul autorităților cehe în procesul de integrare europeană a țării noastre, remarcând faptul că Republica Cehă a fost printre primele țări care a transmis mesaje puternice de susținere a Republicii Moldova la toate etapele de asociere cu Uniunea Europeană.

Andrian Candu s-a referit la prioritățile legislative ale sesiunii curente, sincronizarea agendelor Parlamentului și Guvernului pentru recuperarea restanțelor legate de implementarea Acordului de Asociere, precum și aprofundarea colaborării între cele două state, inclusiv din perspectiva potențialului de creștere a investițiilor cehe în Republica Moldova.

„Suntem asociați cu Uniunea Europeană și ne-am asumat obiectivul de a recâștiga încrederea cetățenilor și partenerilor externi, într-un timp cât mai scurt, prin acțiuni și termene concrete în ceea ce privește implementarea Acordului de Asociere și realizarea reformelor. Contăm și pe sprijinul Fondului Monetar Internațional. Prioritățile noastre țin de consolidarea sistemului financiar-bancar, reforma justiției și lupta cu corupția, adoptarea legislației privind independența și transparența mass-media, precum și asigurarea condițiilor favorabile creșterii investițiilor externe în Republica Moldova”, a menționat Andrian Candu. Președintele Parlamentului s-a referit, de asemenea, la schimbarea sistemului politic din țara noastră, în baza modelului european, prin alegerea directă a președintelui țării de către cetățeni.

Andrian Candu și Jan Hamáček au mai discutat despre disponibilitatea Cehiei, țară care deține în prezent Președinția Grupului Vîșegrad (V4), de a susține mai activ țara noastră, prin menținerea Republicii Moldova pe agenda priorităților Grupului V4, care se va întruni la Praga, în luna aprilie curent. Totodată, oficialii au agreat constituirea unui format aprofundat de cooperare interparlamentară, inclusiv pentru instruirea funcționarilor parlamentari în procesul de integrare europeană.

La rândul său, Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul Republicii Cehe, Jan Hamáček a îndemnat autoritățile din țara noastră să accelereze implementarea Acordului de Asociere și să continue reformele. „ Republica Cehă va sprijini în continuare integrarea europeană a Republicii Moldova și realizarea reformelor”, a subliniat Jan Hamáček.

Andrian Candu i-a adresat omologului său invitația de a reveni în vizită oficială în țara noastră, în toamna acestui an, pentru a participa la manifestările dedicate celebrării a 25 de ani de independență a Republicii Moldova.