IMG_9826 BUNDirectorul Centrului de Armonizare a Legislației, Natalia Suceveanu, participă zilele acestea la reuniunea de lucru a centrelor SOLVIT din statele membre ale Uniunii Europene. Evenimentul se desfășoară în perioada 2-3 octombrie, la București, România.

Potrivit Nataliei Suceveanu, participarea la această reuniune constituie un prilej de fortificare a relațiilor de cooperare dintre Centrul de Armonizare a Legislației din Republica Moldova și Direcția Armonizare Legislativă din România.

“Deși Republica Moldova nu face parte din echipa  SOLVIT, participarea la această reuniune constituie un prilej de îmbunătățire a relațiilor de cooperare dintre Centrul de Armonizare a Legislației din Republica Moldova și Direcția Armonizare Legislativă din România, dar și de preluare a experienței statelor membre de implementare a regulilor pieței interne care reies din normele europene. În special, se pune accent pe aplicarea acestor norme în practică, atât de către cetățeni, cât și de întreprinderi”, a menționat Natalia Suceveanu.

De cealaltă parte, organizatorii evenimentului și reprezentanții Comisiei Europene din cadrul SOLVIT au salutat participarea Republicii Moldova la eveniment. „SOLVIT va putea soluționa și problemele cetățenilor Republicii Moldova în cazul în care aceștia întâmpină anumite dificultăți în exercitarea unor drepturi garantate de către legislația europeană, a precizat directorul Direcției Armonizare Legislativă din România, Alice Arșinel.

În contextul reuniunii, directorul Centrului de Armonizare a Legislației, Natalia Suceveanu, a avut întrevederi și cu  subsecretarul de stat şi agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Horaţiu Răzvan Radu.

La reuniune au participat reprezentanții tuturor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European (SEE). Evenimentul a fost organizat de către Centrul SOLVIT România, care funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

SOLVIT este o reţea de soluţionare a problemelor, în cadrul căreia statele membre ale UE conlucrează pentru a soluţiona, fără utilizarea procedurilor legale, problemele cauzate de aplicarea necorespunzătoare a legislaţiei privind piaţa internă de către autorităţile publice. In fiecare stat membru al Uniunii Europene există un centru SOLVIT care furnizează aceste servicii în mod gratuit.