Uniunea Europeană pune capăt speculațiilor lansate de unii politicieni de la Chișinău. Moldova va primi prima tranșă de ajutor macrofinanciar la începutul anului viitor, așa cum a fost convenit cu autoritățile din țara noastră. Un memorandum în aceste sens a fost semnat de către guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, dar și de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu și comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, la Bruxelles, în prezența prim-ministrului Pavel Filip.

100 milioane_1

Programul de asistență macrofinanciară pentru țara noastră presupune alocarea a 100 milioane de euro, dintre care 60 milioane de euro sub formă de credite preferențiale, iar 40 milioane de euro – sub formă de grant.

Prima tranșă va fi debursată în primul trimestru din anul viitor, a anunțat astăzi comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, la o întrevedere cu jurnaliștii partipanţi la Summitul Parteneriatului Estic.

Debursările se vor face în tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea a 28 de condiționalități înaintate de UE. Acestea se referă la guvernanța publică, combaterea corupției, reforme în sectorul energetic, guvernanța în sectorul financiar, mediul de afaceri.