Lotul Olimpic al Republicii Moldova a primit invitaţia oficiala de participare la Jocurile Olimpice de la Tokyo. O delegaţie din Japonia a venit la Chişinău pentru a semna un acord de colaborare cu privire la participarea sportivilor noştri la stagii de pregătire înainte de Olimpiada din 2020.

Sportivii din Republica Moldova care au obţinut calificarea vor efectua cantonamente de pregătire în oraşele Tsuruoka şi Nishikawa din Japonia.

„Sperăm că sportivii din Republica Moldova să aibă parte de o pregătire bună alături de cei japonezi. Ce ţine de canoe, noi avem piste de 500 şi o mie de metri unde sportivii se pot antrena la cel mai înalt nivel”, spune Kazuhiro Ogawa, primar Nishikawa, Japonia.

Majoritatea cheltuielilor de pregătire vor fi suportate de statul japonez. „În Tsuruoka noi deja avem această practică folosită. Este vorba despre tir cu arcul, judocani, atleţii şi urmează ca să mergem în Nishikawa cu caiac-canoe, înotul, tirul şi vedem încă care federaţii or mai solicita. Noi acoperim drumul şi ei acoperă ceeea ce ţine de cazare, masă, edificii sportive”, spune Nicolae Juravschi, preşedinte Comitetul Naţional Olimpic.

„Pentru mine este foarte important să plecăm înainte de Jocurile Olimpice la Tokyo pentru că voi avea posibilitatea să mă acomodez cu clima de acolo şi să fiu în formă pentru participare la jocuri”, spune Anastasia Nichita, luptătoare.

Cu aproape 10 luni inaintea Olimpiadei, Republica Moldova are 7 sportivi calificaţi – atleţii Serghei Marghiev, Lilia Fisikovici, Dimitriana Surdu, Zalina Petrivskaia, arcaşa Alexandra Mîrca, înotătoarea Tatiana Salcuţan şi luptătoarea Anastasia Nichita.