„Prietenul la nevoie se cunoaște”. Acest proverb este valabil și pentru relațiile Moldova-Rusia. Agricultorii moldoveni, care au avut de suferit în acest an lovit de o secetă cumplită, cum nu a mai fost din 1947, pe lângă ajutorul de la stat, vor mai primi suport sub formă de motorină pentru lucrările de toamnă și primăvară. Acest sprijin se datorează înțelegerilor între președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și liderul Federației Ruse, Vladimir Putin. Cei doi au avut, luni, 28 septembrie, o discuție prin videoconferință, la care Vladimir Putin a anunțat că Rusia va acorda Moldovei un ajutor umanitar în valoare de 500 000 000 de ruble (aproximativ 107 milioane de lei), ca suport pentru agricultură. Șeful statului rus a rugat ca Igor Dodon să pregătească deja listele întreprinderilor agricole, care urmează să beneficieze de acest ajutor umanitar. Prima tranșă urmează să ajungă în țara noastră chiar în următoarele zile. Banii sunt destinați pentru procurarea a 20 000 de tone de motorină.

În aceeași zi, Igor Dodon a avut o întâlnire cu directorul unei rețele de benzinării din țară și a discutat mecanismul de ajutor pentru agricultori. Astfel, în baza unor liste întocmite în avans, gospodăriile agricole vor beneficia de asistență financiară proporțional cu volumul recoltei pierdute. Cu acești bani ei vor putea achiziționa motorină cu o reducere semnificativă de 10-12%. „Acest mecanism va începe să funcționeze în cel mai scurt timp, deoarece unii fermieri încep deja semănatul culturilor de toamnă, și va dura până la 1 mai 2021”, a anunțat președintele țării, Igor Dodon. Agricultorii au așteptat foarte mult ploaia, iar după precipitațiile din această săptămână, pot începe lucrările de pregătire pentru culturile de primăvară. Iar pentru fiecare 100 de litri de motorină procurate, vor primi gratis încă 10-12 litri, ceea ce e un ajutor important pentru fermieri.

Recent, ca urmare a discuțiilor lui Igor Dodon cu Șeful adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak, Rusia a oferit dreptul ca transportatorii moldoveni să utilizeze, în avans, din septembrie, autorizațiile pentru transportarea mărfurilor. E vorba de 4000 de autorizații, număr care ar putea să fie majorat până la sfârșitul anului. Aceasta a oferit posibilitate ca fermierii noștri să transporte fructe, legume, conserve pe piața din Federația Rusă, care rămâne destinația de bază pentru exporturile noastre agricole.

În cadrul videoconferinței, Igor Dodon și Vladimir Putin au mai discutat și alte subiecte legate de interacțiunea dintre țările noastre în cadrul parteneriatului strategic. Cei doi lideri de stat au vorbit și despre evoluția negocierilor privind obținerea de către Moldova a împrumutului rus în valoare de 200 mil. de euro.

Vladimir Putin a anunțat că Rusia va sprijini Moldova și în continuare în lupta cu pandemia de coronavirus. În context, Igor Dodon a subliniat interesul țării noastre pentru procurarea vaccinului rus împotriva coronavirusului, după ce acesta va trece toate etapele de testare și va obține autorizația Organizației Mondiale a Sănătății.

Igor Dodon i-a solicitat lui Vladimir Putin ca Moscova să permită studenților din țara noastră, care învață în Rusia, să se prezinte la locul de studii. „În context, m-am adresat omologului rus să examineze posibilitatea de a relua traficul aerian și feroviar dintre țările noastre”, a mai anunțat Igor Dodon. Pe finalul discuțiilor, Vladimir Putin i-a dorit succes lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, care vor avea loc în data de 1 noiembrie 2020.

Rezultatele discuțiilor dintre Dodon și Putin au fost comentate de către politologul, Dionisie Cenușă, care a evidențiat că suportul acordat de Rusia pentru Moldova va fi și un sprijin electoral pentru Igor Dodon, sporindu-i astfel șansele să obțină un nou mandat prezidențial. El a mai evidențiat că acest suport nu este nicidecum o încălcare a legislației electorale. Igor Dodon a fost înregistrat luni seara, cu numărul 4, în cursa pentru alegerile prezidențiale.