Majoritatea absolută a cetățenilor au susținut inițiativa PDM de reducere a numărului de deputați și retragerea mandatelor celor care dezamăgesc așteptările alegătorilor. Potrivit rezultatelor preliminare ale plebiscitului, oferite de CEC, la întrebarea privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61, peste 730.000 de alegători au ales opţiunea “Pentru”, iar peste 260.000 au ales opţiunea “Contra”.

De asemenea, la întrebarea dacă vor să-i demită pe aleşii poporului care nu-și îndeplinesc angajamentele, peste 790.000 de alegători au votat “Pentru”, iar peste 200.000 au ales opţiunea “Contra”.

În total, 39 la sută dintre alegători și-au spus opţiunea referendumului iniţiat de Partidul Democrat. Rămân a fi procesate încă 40 de procese verbale.

Pentru ca referendumul să fie declarat valabil a fost necesară participarea a cel puțin o treime din alegătorii înscriși în listele electorale. Comisia urmează, până în data de 4 martie, să transmită hotărârea privind rezultatele referendumului la Curtea Constituţională, care va confirma sau infirma rezultatele plebiscitului.