Administraţia Vladimir Putin a anunţat miercuri că aşteaptă explicaţii din partea Turciei după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că operaţiunile turce în Siria au rolul înlăturării regimului Bashar al-Assad, relatează site-ul israelian YnetNews.com, citat de Mediafax.

Într-un discurs rostit marţi, Recep Tayyip Erdogan a condamnat „eşecul” Naţiunilor Unite în Siria şi a dezvăluit rolul trupelor turce trimise pe teritoriul sirian. „Am intervenit în Siria pentru a face dreptate. Suntem în Siria pentru a pune capăt regimului preşedintelui crud Bashar al-Assad, care extinde terorismul de stat”, a afirmat Erdogan.

Kremlinul a solicitat explicaţii din partea Turciei. „Anunţul este o noutate pentru noi”, a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

„Este o afirmaţie foarte gravă, diferită de precedentele. Sperăm că partenerii turci ne vor oferi explicaţii”, a adăugat Peskov.

Turcia susţine grupuri insurgente din Siria şi a trimis trupe în nordul acestei ţări pentru a lupta împotriva miliţiilor kurde şi a organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.