Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat marţi, în Polonia, cel mai mare exerciţiu militar de la sfârşitul Războiului Rece până acum, cu participarea a 31.000 de militari, pe fondul activităţilor Rusiei, care, în replică, organizează manevre aeriene cu 50 de avioane şi elicoptere, în Crimeea, reatează Medifax.

Circa 31.000 de militari din 24 de ţări NATO şi partenere participă, în Polonia, la exerciţiul militar Anaconda 2016.

„Scenariul cel mai sumbru care va fi simulat este cel al unui incident nefericit, al unei erori a Rusiei, al unei acţiuni ofensive ruse”, a declarat, pentru ziarul The Guardian, un ataşat militar european de la Varşovia.

În cadrul operaţiunilor multinaţionale care vor dura zece zile, 1.130 de paraşutişti militari vor face salturi în oraşul polonez Toruń. La exerciţii vor participa 35 de elicoptere militare.

În replică, Ministerul rus al Apărării a anunţat că peste 50 de avioane şi elicoptere militare vor efectua manevre în sud-vestul Rusiei, pe litoralul Mării Negre, în regiunile Crimeea şi Rostov.

„La exerciţiile de trei zile participă peste 50 de aparate de zbor, inclusiv elicoptere Mi-28N, Ka-52 şi Mi-35M, precum şi avioane Antonov-12, Antonov-26, Suhoi-30SM şi Suhoi-27”, precizează Ministerul rus al Apărării, conform agenţiei Tass.