Uniunea Europeană ar putea avea unele poziţii comune cu Rusia împotriva politicii externe a Administraţiei Donald Trump, afirmă Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, însă Kremlinul a transmis că nu este interesat de o alianţă cu Europa contra SUA, notează Mediafax.

Federica Mogherini a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei The Wall Street Journal, că problema acordului nuclear cu Iranul nu este singurul subiect în care ar putea apărea disensiuni între Administraţia Donald Trump, pe de o parte, Europa şi Rusia, pe de alta.

„De la caz la caz, vom descoperi probleme în care nu aş fi surprinsă să văd europenii şi ruşii de aceeaşi parte – acordul nuclear cu Iranul, procesul de pace în Orientul Mijlociu, posibil rolul Naţiunilor Unite”, a spus Mogherini.

„Deciziile politice europene nu sunt legate de hotărârile Washingtonului”, a subliniat Mogherini.

Federica Mogherini a exprimat scepticism că Statele Unite ar putea ajunge la un acord cu Rusia în privinţa crizelor din zone precum Ucraina şi Siria fără un acceptul europenilor. În opinia Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, în acest caz, congresmenii republicani „ar putea fi mai îngrijoraţi decât europenii” despre planurile preşedintelui Donald Trump de a îmbunătăţi relaţiile cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Însă Preşedinţia Rusiei a transmis că nu este interesată să coopereze cu Uniunea Europeană în detrimentul ţărilor terţe, inclusiv a Statelor Unite.

„Am accepta cu greu ideea de a fi prieteni unii cu alţii împotriva cuiva; acesta nu ar fi tipul de abordare favorabil intereselor noastre; în plus, nici măcar nu ştim ce politici va avea Administraţia Trump”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Tass.