“Expertul” de curte al binomului PAS-PPDA Sergiu Tofilat a fost implicat în acordarea creditelor neperformante la Eximbank, atunci când deţinea funţia de director-adjunct de filială. Despre acest lucru a scris, într-o postare pe Facebook, fostul șef al Secției Prevenirea Spălării Banilor și Monitorizarea Tranzacțiilor din cadrul Băncii Sociale Sergiu Sagaidac.
“Ca director-adjunct, viza și aplica semnătura, iar apoi transmitea mai departe dosarele de credit spre aprobare. Pentru cei care nu activează în sectorul bancar, directorul de filială este persoană cu funcție de răspundere, administrator aprobat de Banca Națională, și este prima linie de apărare contra fraudelor în guvernanța corporativă”, scrie Sergiu Sagaidac.
Potrivit lui Sagaidac, valoarea creditelor neperformante, acordate de Eximbank la sfârşitul anului 2013, este de 1 miliard 59 milioane lei, sau 137,73% din capitalul normativ total al băncii.
“Valoarea creditelor neperformante acordate era mai mare decât capacitatea băncii de a absoarbi acele pierderi”, mai scrie Sergiu Sagaidac.
“Oare când procuratura odată și odată va trage la răspundere hoţii, inclusiv pe cei care se lingeau pe degete în sistemul bancar și acum au pretenția de a se numi experți. De aceea și zâmbesc specialiștii din industria bancară care îl cunosc pe Tofilat și cu ce se ocupa, de aceea și nu dorim alți hoți la guvernare”, conchide sursa citată.