IMG_0105Despre acest lucru s-a anunțat în cadrul vizitei la Sala cu Orgă a Prim-miniştrilor Republicii Moldova şi României, Iurie Leancă şi Victor Ponta. Donaţia de un milion de euro vine din partea Guvernului României și va permite reparaţia acoperişului, a sistemului de evacuare a apei, a cupolei şi a faţadei, inclusiv a scărilor.

„Este o clădire foarte frumoasă, este o adevărată bijuterie, doar că trebuie să o readucem în starea ei de odinioară. Sper să găsim banii necesari pentru a repara clădirea și în interior.Toate aceste lucrări de restaurare şi reconstrucţie vor plasa Sala cu Orgă în fruntea instituţiilor care se îngrijesc de cultura spirituală a oamenilor noştri”, a menționat Iurie Leancă.

La rândul său, șeful Executivului de la București s-a arătat impresionat de edificiul Sălii cu Orgă și a menționat că va oferi sprijin pentru renovarea ei pe interior: „Le felicit pe doamnele care lucrează aici pentru faptul că nu și-au pierdut speranța și au găsit o soluție. Când mă întâlnesc cu oamenii care încă au sufletul de a face artă, le spun de fiecare dată: „Nu cedați!”.

Anterior, din bugetul de stat al Republicii Moldova, pentru anul 2014, a fost alocată suma de două milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări de restaurare a interiorului sediului. S-a convenit ca suma să fie suplimentată cu cinci sute de mii de lei.

Edificiul Sălii cu Orgă a fost dat în exploatare în anul 1901. Până în anul 1974, aici a fost sediul Băncii de Stat. Pentru prima dată, orga a răsunat în acest edificiu, care este un monument de arhitectură luat sub ocrotirea statului, pe 15 septembrie 1978, în cadrul unui concert festiv.