Salariile angajaților din Educație vor crește cu 10 la sută, majorarea fiind aplicată din septembrie 2017. Restul bugetarilor vor primi lefuri mai mari, tot cu 10 la sută, din ianuarie 2018. Guvernul a pregătit un proiect de hotărâre, care a fost aprobat în ședința de astăzi. Potrivit proiectului, primii vor beneficia de salarii mai mari angajații din domeniul educației.

”Astăzi avem o hotărâre care va intra în vigoare în 2 etape. De la 1 septembrie pentru cadre didactice și de la de la 1 ianuarie pentru toți ceilalți. Am ajuns la această hotărâre prin consultări cu sindicatele, Ministerul Finanțelor, luând în considerare capacitățile financiare. Odată ce vom crește capacitatea financiară, oamenii vor simți acest lucru prin pensiile și salariile pe care le primesc”, a spus premierul Pavel Filip la începutul ședinței Guvernului.

 

Astfel, din septembrie 2017, peste 50 de mii de angajați din acest domeniu ar putea primi lefuri majorate, în acest scop fiind propuse spre alocare în jur de 37 de milioane de lei pentru trei luni ale acestui an. Salariul tarifar minim din domeniu va fi de 1100 de lei.

Ulterior, începând din ianuarie 2018, de salarii majorate vor beneficia și celelalte categorii de bugetari, printre care cei din domeniile culturii și artă, medico-sanitare și de asistență socială, cultură fizică și sport, dar și militarii și polițiștii. În total, de salarii majorate vor beneficia peste 120 de mii de oameni, pentru care statul va cheltui 337 de milioane de lei anual. Potrivit proiectului elaborat de Guvern, majorările vor fi, în funcție de categoria de salarizare, de la 100 până la 200 de lei.

Proiectul va fi discutat la ședința de astăzi a Guvernului, iar apoi va fi transmis Parlamentului spre aprobare.