400 Viceministrul Justiției, Vladimir Grosu, directorul Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Ana Dabija, și şeful Oficiului Central de Probațiune, Vladimir Popa, au întreprins, în perioada 9-12 iunie, o vizită de studiu în orașul Varșovia, Polonia. Scopul vizitei a fost prezentarea normelor europene de detenție și a experienței poloneze în ceea ce privește sistemul penitenciar, dar și schimbul de bune practici în acest domeniu.

Mai mult, viceministrul Vladimir Grosu a avut o întrevedere cu omologul său polonez, Stanisław Chmielewski. Oficialii au semnat o scrisoare de intenție pentru dezvoltarea colaborării dintre Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei al Republicii Polonia.

De asemenea, membrii delegației au vizitat mai multe instituții penitenciare, printre care instituția din Piotrków Trybunlaski, instituția din Varșovia – Mokotów, dar și Consiliul Național al Magistraturii, Oficiul de Monitorizare Electronică și Procuratura Generală. Astfel, ei au făcut cunoștință cu strategia și practicile de lucru cu deținuții, cu felul în care funcționează sistemele de monitorizare electronică. ”Sistemul electronic de monitorizare a deținuților reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova, în contextul reformării sistemului penitenciar şi racordării acestuia la standardele europene. Ne propunem să dotăm sistemul penuitenciar autohton cu tehnică performantă”, a spus viceministrul Justiției, Vladimir Grosu.

Potrivit datelor, în Polonia sunt 156 de penitenciare în care își ispășesc pedeapsa aproximativ 80 de mii de persoane, dintre care 366 sunt condamnate pe viață. Mai mult, fiecărui deținut îi revine un spațiu de detenție de 3 metri pătrați.

Amintim că, săptămâna aceasta, Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor privind semnarea unui Memorandum de colaborare între Ministerele Justiției al Republicii Moldova și Poloniei.