Scriitorul Nicolae Dabija, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ales prin vot uninominal, este de părere că introducerea votului uninominal este o inițiativă binevenită care trebuia demult implementată.

„Este o tentativă foarte curajoasă de a reveni la votul uninominal. Dacă ştie persoana că eu l-am ales pe persoana cutare poate cere şi darea de seamă de la respectivul. Noi avem oricând dreptul să îl revocăm pe deputatul ales de noi, pentru că îl vom cunoaşte, îl vom invita”, a declarat el.

Alături de acesta, și alți oameni de cultură împart aceeași idee. Directorul Teatrului ˝Anton Cehov˝, Constantin Haret de asemenea susține introducerea votului uninominal. Acesta consideră că astfel cetățenii vor ști deputații pe care aleg să-i reprezinte și vor putea cere apoi socoteală.

„Eu susţin acest început, pentru că eu sunt de părerea că oamenii trebuie să îi cunoască pe acei deputaţi care vor reprezenta apoi interesele lor. Dacă vor vota pentru persoana X, apoi ştim la cine să ne apropiem, nu la un partid”, a declarat acesta.

Potrivit academicianului Aurelian Dănilă votul uninominal este mai firesc, mai concret, mai aproape de ceva pe care putem să contăm, adică de persoană, de acel reprezentant în Parlament.

De menționat că anterior și alți oameni de cultură, activiști, dar și foști deputați din primul Parlament și-au exprimat susținerea pentru modificarea sistemului electoral.