img_1395451_thumbs_600x440_1449911_94095700Şefa-adjunctă a Inspectoratului Fiscal de Stat Hînceşti, învinuită de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi subalterna acesteia – inspector fiscal, acuzată de complicitate, au ajuns pe banca acuzaţilor.

Împreună cu funcţionarele de la IFS, pe banca acuzaţilor va compărea contabila-şef de la două firme.

Potrivit procurorilor, în intervalul anilor 2008 – 2013, contabila şef la două întreprinderi cu sediul în Hînceşti, în lipsa documentelor primare, borderourilor privind transferul salariilor la cardurile angajaţilor şi ordinelor de primire a numerarului, a însuşit ilegal mijloacele băneşti în sumă totală de 1,9 milioane lei.

Procurorii au mai stabilit că în aceeaşi perioadă, şefa-adjunctă a Inspectoratului Fiscal de Stat pe raionul Hînceşti, de comun cu subalterna sa, care activa în calitate de inspector fiscal, au efectuat înscrieri neîntemeiate în actele de uz intern, prin care, în mod neîntemeiat, au fost majorate sumele real achitate de către unele firme.

Prin acţiunile ilegale ale angajatelor de la IFS, au fost stinse nejustificat obligaţiile de achitare a impozitelor şi taxelor pentru 5 firme, în sumă totală de peste un milion de lei, cauzînd statului daune în proporţii considerabile.

De notat că, printre întreprinderile care au beneficiat de stingerea nejustificată a obligaţiunilor de achitare a impozitelor şi taxelor au figurat inclusiv şi firmele, ale căror contabil-şef era învinuit de delapidarea averii străine.

Dacă vor fi recunoscute vinovate de cele incriminate, contabilul-şef riscă până la 15 ani închisoare, iar şefa-adjunctă a IFS Hînceşti riscă pînă la 5 ani de detenţie.