3b7de562478c7769c867c2dede208f3aAnalizând structura veniturilor în Bugetul Public Național observăm că „unele impozite și taxe din Republica Moldova sunt atât de mizere, încât costul administrării fiscale este mult mai mare decât mărimea acelor venituri pe care le acumulăm”, declară șeful Serviciului Fiscal de Stat, Ion Prisăcaru.

Potrivit acestuia, sistemul fiscal al Republicii Moldova trebuie optimizat, se are „în vedere acea listă a impozitelor care sunt încluse în sistemul fiscal și sunt legiferate prin Codul Fiscal”, iar acest lucru trebuie făcut urgent, scrie Bani.md.

Dacă se va realiza acest lucru, vor avea de câștigat atât antreprenorii, cât și statul din cauza că în cazul în care colectorii de impozite se vor concentra pe un număr mai mic, aceștia vor avea posibilitatea să fie mai eficienți. „Dar așa, sistemul fiscal prevede sute de impozite, taxe, unele dintre care aduc zeci de mii de lei anual”, iar costurile pentru administrarea lor sunt mult mai mari.

„Lucrează o armată. În fiecare autoritate publică locală lucrează perceptori de impozite și asta este o prostie. Nu știu cum a fost argumentat acest lucru când a fost aprobat. Într-o țară săracă să-și permită să țină paralel două inspectorate fiscale. Noi în paralel mai avem un inspectorat fiscal, doar că este în umbră.”, spune Prisăcaru. În ficare primărie sunt perceptori, cel puțin 900 în total, care aduc impozite de zeci de mii de lei pe țară. „Asta este eficiență a gestionării banului public?”, se întreabă șeful Fiscului.

„Se cheltuie bani în zădar menținând o armată nu mai mică decât cea a Serviciului Fiscal Principal de Stat și despre ei nu vorbește nimeni. Nu cere nimeni de la ei, nu le spun că nu sunt bani la buget.”

Acesta a mai declarat că nouă impozite și taxe formează aproape 99 la sută din veniturile la Bugetul Public Național. „Nouă, dar noi avem peste 100. Oare trebuiesc celelalte?”

Celelalte impozite diminuează veniturile aduse de acestea nouă, pentru că le diminuează costurile. „Ar fi ca un fel de impozit la impozite”. Acestea sunt lucruri elementare care ar trebui luate în considerație.