Serviciul Vamal a devenit beneficiarul unui nou lot de echipamente de ultimă generație, care au drept scop sporirea capacităților instituționale în domeniul combaterii criminalității transfrontaliere, în special a contrabandei produselor din tutun (inclusiv celor contrafăcute) prin echiparea corespunzătoare a inspectorilor vamali antrenați în depistarea produselor din tutun de contrabandă. Donația vine din partea unuia dintre cei mai consecvenți susținători ai Serviciului Vamal în eradicarea infracțiunilor de acest gen – Japan Tobacco International (JTI).

Datorită acestei asistențe, dotările subdiviziunilor specializate ale Vămii au fost completate cu o dronă, un dispozitiv de supraveghere cu termoviziune,  un set de piese pentru baroscoape, precum și 5 voliere pentru cazarea și întreținerea patrupezilor Serviciului Vamal. Suma totală a investițiilor pentru acest lot constituie peste 17 000 de dolari.

Ceremonia oficială de transmitere a lotului respectiv a avut loc la sediul Serviciului Vamal, fiind precedată de o întrevedere a conducerii Vămii cu reprezentanții echipei manageriale a Reprezentațelor JTI în Moldova și România, în cadrul căreia au fost stabilite prioritățile de colaborare pentru anul 2017.

În cadrul intervenției sale, Directorul JTI Moldova, Dorin Pavaloi a subliniat necesitatea identificării unor noi domenii de interacțiune și coordonării eforturilor pentru a putea preveni și combate fenomenul traficului ilicit cu țigarete. ”JTI își exprimă disponibilitatea susținerii tuturor inițiativelor antifraudă care au drept scop diminuarea comerțului ilegal cu produse din tutun.”, a completat Dorin Pavaloi.

Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților JTI pentru asistența acordată pe parcursul întregii perioade de colaborare, menționând importanța consolidării parteneriatului instituit în vederea eficientizării domeniului antifraudă. ”Serviciul Vamal este angajat plenar în lupta cu contrabanda cu produse de tutungerie, inclusiv celor contrafăcute, eforturile noastre în acest sens fiind confirmate și de datele statistice deținute.”, a mai specificat Directorul General al Vămii.

Urmare a eficientizării activității antifraudă, doar în primele patru luni ale acestui an  au fost reținute în total 3 993 600 mln de țigarete nedeclarate, înregistrându-se astfel o creștere de 2 ori a numărului de țigarete depistate față de perioada corespondentă a anului trecut, când au fost reținute circa 1 944 960 țigarete. Totodată, este de menționat că din totalul celor circa 4 mln de țigarete reținute, peste 62% au fost depistate de către patrupezii Serviciului Vamal, justificându-se astfel necesitatea dezvoltării domeniului chinologic și sporirea numărului exemplarelor canine specializate în detectarea bunurilor restricționate, prohibite sau care fac obiectul declarării obligatorii.

În acest context, Gilda Lazăr, Director Afaceri Corporative din cadrul JTI România a anunțat că compania a inițiat deja demersurile necesare pentru donarea a patru câini de serviciu, care urmează a fi instruiți ulterior.