Canada face un pas înainte spre legalizarea sinuciderii asistate medical, Guvernul liberal, condus de Justin Trudeau, a înaintat joi un proiect de lege care le va permite adulților conștienți ce suferă de o boală incurabilă să apeleze la o astfel de soluție, măsura aplicându-se deja în provincia Quebec, relatează AFP și Reuters.

„Este un subiect extrem de personal care ne vizează pe toți, dar și pe familiile noastre”, a declarat premierul Justin Trudeau, potrivit Reuters.

Tatăl prim-ministrului a refuzat să fie tratat de cancer, murind în 2000.

Astfel, Canada deschide posibilitatea ca adulții să poată cere să li se curme suferința. Executivul de la Ottawa refuză însă să vorbească despre sinucidere asistată medicală, ci numește procedura „ajutor medical pentru a muri”.

Totodată, măsura nu ajunge la eutanasie ca în Olanada, Belgia sau Luxemburg.

Persoanele care vor înainta o astfel de cerere vor trebui să se prevaleze „de doi martori independenți” și să obțină acordul a doi specialiști în sănătate care să poată atesta că este vorba de o „alegere lucidă”, a explicat ministrul justiției, Jody Wilson-Raybould, potrivit Agerpres.

Numai cetățenii canadieni vor avea dreptul să ceară sinuciderea asistată medical.

Parlamentarii urmează să se pronunțe asupra legii în următoarele câteva săptămâni. Legea este de așteptat să treacă, deoarece liberalii premierului Trudeau dețin majoritatea în parlament.

Sondajele arată că sinuciderea asistată medical are o susținere puternică printre canadieni.