Igor Dodon şi Maia Sandu sunt favoriți la funcția de șef al statului. Cel puţin asta arată datele unui sondaj prezentat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova. Iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede şase formaţiuni.

Astfel, potrivit sondajului, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri directe pentru funcţia de preşedinte al ţării, socialistul Igor Dodon ar acumula peste 18 la sută din voturi, în creştere, faţă de sondajul prezentat în februarie. Acesta ar fi urmat de Maia Sandu, care a urcat în sondaje cu trei la sută din sufragii.

Liderul Partidului Platforma „DA”, Andrei Năstase, ar acumula puţin peste 10 la sută din voturi, cu patru la sută mai puţine faţă de datele incluse în precedentul sondaj.

De asemenea, liderul PCRM, Vladimir Voronin, ar aduna aproape şapte la sută din voturi. Iurie Leancă a înregistrat o scădere cu doi la sută şi ar acumula aproape 6 la sută din voturi.

Pentru democratul Marian Lupu şi-ar da votul aproximativ patru la sută dintre moldoveni. Fiecare a zecea persoană intervievată nu ştie pe cine să voteze, iar alte șase la sută au spus că nu vor merge la urne.

Cercetarea mai arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc un scrutin parlamentar, atunci şase formaţiuni ar obţine mandate de deputat.

Cele mai multe voturi le-ar acumula socialiştii. PSRM ar obţine aproape 18 la sută din voturile moldovenilor.

Pe locul doi, cu peste 13 la sută din sufragii ar fi reprezentanţii Partidului Platforma „DA”, în spatele căruia ar sta oligarhii fugari, Victor și Viorel Țopa, urmată de formaţiunea „Partidul Nostru” cu peste 12 la sută din voturi.

Partidul „Acțiune și Solidaritate”, condus de Maia Sandu, ar aduna 7,5 la sută din voturi, iar PDM  – 6,4 la sută.  Iar comuniştii s-ar alege cu puţin peste şase la sută din voturile moldovenilor care s-ar prezenta la urne.

Conform sondajului, PL şi PLDM nu ar mai trece pragul electoral de şase la sută. Cele două formaţiuni ar strânge aproape cinci la sută şi respectiv până la 3 la sută din voturi.