24c31572e6b9e1bdbba85bf21e9ff5b2E stare de alertă în Suceava din cauza gripei porcine. Autorităţile iau măsuri speciale, după ce virusul AH1N1 a ucis peste 100 de oameni în Ucraina.

În Vama Siret a fost instalat un punct sanitar cu materiale dezinfectante. Sunt două cazuri suspecte şi în România. Pacienţii au fost izolaţi, iar autorităţile aşteaptă rezultatele analizelor de la Bucureşti, srie Digi24.ro.

Profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat la Digi24 că virusul gripei porcine duce anual la noi cazuri nu doar în România, ci în întreaga Europă și în Statele Unite.

Medicul a adăugat că, având în vedere situația din Ucraina, se așteaptă o creștere a numărului de cazuri și în România.

El a arătat, de asemenea, că în fiecare an s-au semnalat cazuri de deces din cauza acestui virus, inclusiv în România, dar că acestea sunt, de multe ori, cauzate de „existenţa unor afecţiuni cardiovasculare, pulmonare care sunt complicate de infecţia gripală”.

Medicii recomandă în continuare vaccinarea, deoarece vaccinul antigripal are are capacitatea de a proteja de AH1N1, care a devenit un virus sezonier.

Se iau măsuri speciale în Suceava pentru a evita răspândirea virusului, iar la Vama Siret a fost ridicat un punct sanitar, anunţă prefectul judeţului, Constantin Harasim.

„În Suceava am avut un semnal vineri seara pentru faptul că în Ucraina au fost 122 situaţii de deces şi în zona Cernăuţi au fost 5 decese, astfel am considerat să iniţiez Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Suceava, în cursul zilei de sâmbătă. Am discutat toate problemele şi aspectele şi, pe principul prevenţiei şi al prevenirii răspândirii virusului AH1N1 în ţara noastră, am stabilit câteva măsuri,” declară prefectul judeţului Suceava.

De asemenea, în Vama Siret se asigură prezenţa unui centru medical şi a unei ambulanţe, pregătită să intervină în cazul unui pacient infectat.

„Cea mai importantă este să asigurăm un filtru sanitar, să asigurăm o zonă de contact cu serviciul de asistenţă medicală în zona Vămii Siret, cu două componente: un centru medical şi o ambulanţă care în situaţia în care avem un pacient cu simptome să fie transportat în serviciul de boli infecţioase şi să prevenim răspândirea. De asemenea, lucrătorii din Vama Siret au luat măsuri de protecţie şi se asigură şi măsuri de dezinsecţie,” adaugă Constantin Harasim.

În judeţul Suceava s-au distribuit deja 11.000 de doze de vaccin şi au fost comandate alte doze.

„O altă măsură a fost să comandăm circa 1.000 de doze antigripale. În Suceava au fost făcute 11.000 de vaccinuri pentru a stopa această epidemie şi, pe zona şcolilor şi a instituţiilor publice, în cursul zilei de luni, vor fi asigurate măsuri de supraveghere şi de intervenire în timp scurt,” mai spune prefectul judeţului Suceava.