Potrivit statisticilor din Republica Moldova,  la fiecare oră, un om face accident vascular cerebral (AVC), iar în fiecare o oră și jumătate, o persoană se stinge din viață în urma unui accident vascular cerebral.

Subiectul este discutat zilele acestea la Chișinău în cadrul Summitului european cu genericul „Accidentele vasculare cerebrale”. La eveniment participă cei mai de vază specialiști din peste 30 de țări, transmite IPN.

Conform datelor în anul 1995 în evidență se aflau 21 de mii de persoane care suferiseră un accident vascular cerebral, în anul 2018 erau deja 78 de mii de persoane.

Statisticile din Republica Moldova arată că, dacă în anul 1995 în evidență se aflau 21 de mii de persoane care suferiseră un accident vascular cerebral, în anul 2018 erau deja 78 de mii de persoane.

„Sunt mai multe explicații, în primul rând că populația îmbătrânește, are loc un proces de cumulare a factorilor de risc. Accidentul vascular este rezultatul a ceva: uzare, îmbătrânire și, iată, vorbim despre o îmbolnăvire a societății”, a subliniat academicianul Stanislav Groppa.