Republica Moldova este unul din cei mai mari exportatori de fructe în România. Asta arată studiul „Oportunități de comercializare a fructelor și legumelor moldovenești către rețelele de retail din România”, elaborat recent în cadrul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova și prezentat membrilor Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, astfel țara noastra  se află pe primul loc în topul statelor din care România importă struguri.

 

Atât în ce privește valoare cât și volumul, Republica Moldova deține cea mai mare pondere a importurilor de struguri. Conform datelor oficiale, România a importat din Moldova o cantitate de 11,7 mii de tone de struguri în valoare totala de 9,2 milioane de euro.

 

Si pe primul loc în top 5 țări exportatoare peste Prut, in clasament se află Moldova, datorită exportului de prune. România importa anual 9,4 mii tone de prune moldovenești, ceea ce reprezintă 70% din totalul de importuri de prune proaspete. Achizitorii argumentează că aleg prunele moldovenești datorită proximitătii și calitătii înalte a produsului.