SUA vor acorda 40 de milioane de dolari în asistență umanitară țărilor care sunt angrenate în lupta împotriva grupării islamiste Boko Haram, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Aceste fonduri sunt menite să ajute cele circa șapte milioane de persoane afectate de gruparea insurgentă care a ucis în jur de 15.000 de persoane. În total, ajutorul total acordat de SUA în regiune din 2014 se ridică la 237 de milioane de dolari, a precizat ambasadoarea.

Samantha Power se află în capitala Camerunului pentru o întrevedere cu președintele Paul Biya și a asistat la o ceremonie în care au fost arși 2.000 de colți de fildeș într-o tentativă de a descuraja braconajul. Diplomatul american urmează să efectueze vizite și în Ciad și Nigeria.

„Am discutat despre monstruoasa amenințare reprezentată de Boko Haram și am căzut de acord, și am fost foarte fermi asupra acestui punct, că răspunsul militar de unul singur nu poate reuși în a învinge Boko Haram pe termen lung”, a declarat ea după întrevederea cu președintele Biya.

Respectul pentru drepturile omului, buna guvernare, dezvoltarea economiei și a împăduririlor, precum și concentrarea asupra dezvoltării societății civile sunt componente esențiale ale campaniei, a spus ea.

Camerun, Nigeria și Ciad sunt forțe contributoare la combaterea Boko Haram. Samantha Powers are în program o vizită la Forța comună multinațională, care este formată din trupe provenind din cele trei țări, precum și din Niger și Benin.

SUA au trimis trupe și drone și s-au oferit chiar să detașeze o misiune pentru operații speciale pentru a contribui la lupta împotriva Boko Haram, care a depus jurământ de credință față de Stat Islamic.