Toți sunt dușmani pentru Maia Sandu dacă „îndrăznesc” cumva să sprijine Republica Moldova și astfel să-i strice calculele politice. Aceasta a ajuns să-l critice chiar și pe prim-ministrul României Mihai Tudose care a venit la Chișinău cu aproape 100 de microbuze școlare ca să-i ajute pe copii să se deplaseze la școli după ce Maia Sandu a realizat așa-numita reformă care a lăsat sute de localități fără instituții de învățământ.

Maia Sandu a scris pe contul său de Facebook că a aflat „cu regret” că Mihai Tudose a sprijinit noul sistem electoral adoptat de Parlamentul de la Chișinău. Este de menționat că anterior Maia Sandu le-a cerut și parlamerntarilor europeni să nu sprijine ajutorul de 100 de milioane de euro pentru cetățenii Republicii Moldova. Până la urmă, Parlamentul European a votat cu o majoritate largă acordarea acestui ajutor.

Tot Maia Sandu, acum un an îi solicita Fondului Monetar Internațional să nu semneze acordul cu Republica Moldova, acord de care depindea toată finanțarea externă a țării și chiar achitarea salariilor și pensiilor. FMI însă nu a ascultat de apelul fostei secretare de la Banca Mondială, astfel încât anagajații și pensionarii, inclusiv mama Maiei Sandu primesc în continuare pensia fără întârziere, ba chiar și majorată.

Acum a venit timpul pentru reproș la adresa premierului României, țară care a ajutat enorm Republica Moldova și care a venit și acum cu aproape 100 de microbuze școlare.

Amintim că Mihai Tudose a declarat vineri la Chișinău că modificarea sistemului electoral ține de dreptul fiecărui stat, important fiind să fie respectate normele democratice. „Schimbarea acestui sistem este un drept al parlamentului. Este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic. Sunt mai multe țări î lume care au acest sistem electiv. Deci, nu este nimic ieșit din comun”.

Totodată, el i-a criticat pe politicienii care au transmis mesaje distorsionate la Bruxelles în legătură cu modificarea sistemului electoral. „Ceea ce este ieșit din comun este distorsionarea realității de cei neprieteni care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet. Eu am încredere că instituțiile democratice funcționează”, a declarat Mihai Tudose, amintind că și în România sistemul electoral a fost modificat de câteva ori.

hotnews.md