Șeful Delegației UE la Chișinău Pirkka Tapiola are un comportament departe de cel diplomatic, adresând cuvinte jignitoare nu doar la adresa politicienilor de la Chișinău dar chiar și a statului gazdă, numind Republica Moldova ”sat”, constată într-un comentariu publicat pe blogul său cunoscutul jurnalist Victor Nichituș, scrie moldova.org.

”Domnul Tapiola nu crede în capacitatea premierului moldovean de a stabiliza Moldova. Nu înțeleg atitudinea oficialului european față de statul care îi oferă găzduire. Domnia sa are în ultima vreme mesaje confuze și cifrate. Asta nu e bine. Nu cred că e de bonton ca un ambasador să își permită momente de sinceritate doar în restaurantul Propaganda ori prin alte localuri cu fițe. Și nu e deloc elegant ca un ambasador să numească Moldova ca fiind un „sat strategic” (traducere exactă din limba engleză)”, menționează jurnalistul.

Acesta mai face referire la declarații ale lui Tapiola prin care acesta i-a numit cu cuvinte înjositoare pe politicienii de la Chișinău, ceea ce nu face față unui diplomat. ”Nici măcar în glumă, nu e bine ca un ditamai ambasadorul să poarte discuții denigratoare la adresa statului care îl găzduiește. Zilele trecute, o bună cunoștință, a nimerit într-un restaurant la o masă care s-a aflat alături de cea la care, alți doi ambasadori acreditați în Moldova discutau idignați comportamentul șefului delegației UE, domnul Tapiola. Oficialul european a numit puterea de la Chișinău ca fiind formată din ”bandiți”, iar opoziția politică moldovenească ca fiind formată din “bădărani”. Domnul Tapiola a făcut trimiterea la opoziție în contextul în care doamna Sandu, domnul Năstase și domnul Usatâi s-au întâlnit cu doi oficiali de la Parlamentul european. Întrevederea a fost considerată de către domnul Tapiola ca fiind un fiasco, căci reprezentanții opoziției moldovene au început să se certe între ei, de față cu reprezentații UE”, notează Nichituș.

El consideră că Tapiola ar trebui să-și ceară scuze pentru cuvintele sale înjositoare la adresa Republicii Moldova. ” Chiar dacă limbajul său nu a fost unul public, iată că, în mod accidental, devine public și ajunge la cetățenii din „satul strategic” numit Republica Moldova. Scuzele domnului ambasador Tapiola trebuie să ajungă la cetățeni. Este testul pe care ambasadorul UE îl dă față de noi, un test de caracter, de pe urma căruia vom vedea dacă acest comportament a reprezentat doar un șir de glume neinspirate sau e atitudinea pe care o are ca ambasador față de Moldova”, a scris Nichituș.

În plus, menționează Victor Nichituș, Tapiola este direct vinovat de derapajele democratice înregistrate în ultimii ani în Republica Moldova, care au transformat-o din poveste de succes în codașa Parteneriatului Estic. ”Domnul Tapiola face pe mortul în popușoi. Domnia sa a fost la curent cu toate acțiunile întreprinse de PLDM, partidul care a deținut cel mai mult timp funcția de prim-ministru. Domnia sa este un apropiat al PPE, formațiune politică cu care a colaborat atât premierul Vlad Filat cât și premierul Iurie Leancă ori domnul Streleț. A te face că nu cunoști nimic despre derapajele de la democrație din Moldova atunci când despre ele au vorbit comentatori politici, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști îmi pare a fi inoportun. Domnul Tapiola nu a vrut să audă/să vadă cele arătate. A preferat să ne tot repete refrenul despre „povestea de succes” a campionilor liberal democrați care se aflau la cârma statului moldovean”, potrivit lui Victor Nichituș.