beaaec3dbbc696b717909f2c74228c0e

Premierul Pavel Filip a dispus o evaluare a tarifelor la utilități pentru a vedea pe cât de corecte sunt acestea și pentru ce plătesc oamenii.

”Am primit primele două evaluări a tarifelor la gaze și produsele petroliere. Am motive de optimism. Cred că am putea avea ajustări în jos”, a  menționat prim-ministrul după ședința de lucru la tema asigurării cu gaze naturale și prețul de livrare al acestora, cu participarea reprezentanților Ministerului Economiei și a MoldovaGaz.

Pavel Filip a spus că în cadrul întâlnirii cu administrația companiei MoldovaGaz s-a ajuns la concluzia că tarifele la gazele naturale livrate populației ar putea să fie reduse cu cel puțin 10 la sută, dar a cerut și o analiză suplimentară și va discuta și cu ANRE. El a amintit că modul de formare a tarifelor a fost și o revendicare a protestatarilor.

Există toate premisele ca tarifele să fi revăzute în scădere, însă decizia urmează să o ia Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE), care este o autoritate independentă. Săptămîna viitoare urmează să fie luată o decizie privind tariful la gaz, a mai anunțat prim-ministrul. Șeful cabinetului de miniștri a spus că ”trebuie să fie clar că nimeni nu are de gând să facă ingerințe în activitatea ANRE, pentru că tarifele nu pot fi scăzute decît facă sînt motive obiective și dacă sînt respectate absolut toate condițiile”.

Cu referire la produsele petroliere, Pavel Filip și-a propus ca săptămâna viitoare să aibă mai multe discuții, în condițiile în care prețurile au scăzut pe piața internațională ”Vreau să văd dacă aceasta se reflectă în prețul pe care cetățenii îl plătesc la pompă. Iar dacă nu, să vedem care sunt cauzele și ce putem face”, a explicat acesta.

Scopul acestor evaluări este acela de a verifica dacă tarifele sunt formate corect. Trebuie ca cetățenii să aibă un răspuns argumentat ca oamenii să știe ce plătesc și pentru ce plătesc. Să nu mai existe percepția că unii fac profituri uriașe pe spatele populației, a mai declarat Pavel Filip. ”Este posibil să constatăm că unele tarife sunt formate corect și ar trebui să le menținem, dar tot atât de posibil este să avem tarife pe care le putem ajusta în scădere”, a mai menționat premierul Filip.