Terenul Stadionului Republican va deveni proprietate a Statelor Unite ale Americii în vederea edificării noului sediu al Ambasadei. Parlamentul a votat astăzi în două lecturi proiectul de lege cu privire la transmiterea, cu titlu oneros, a stadionului.

Documentul prevede „desființarea Stadionului Republican din municipiul Chişinău, proprietate publică a statului, cu suprafaţa de 5,1814 hectare pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii”, scrie Moldpres.

În cadrul ședinței Legislativului, proiectul de lege a fost criticat de către PSRM, PCRM și PL. Totodată, transmiterea bunului a fost susținută de către deputații democrați, care au prezentat mai multe beneficii ale tranzacției. Proiectul a fost susținut și de PLDM.

Mai mulți parlamentari din opoziție s-au arătat îngrijorați de vânzarea terenului sportiv. Totodată, aceștia au propus ca banii obținuți în urma vânzării să fie utilizați pentru construcția altor edificii sportive. În urma discuțiilor, fracțiunea PSRM a părăsit sala plenului în semn de protest.

Documentul prevede că, Guvernul va asigura determinarea valorii bunului imobil, negocierea prețului și semnarea contractului de vânzare-cumpărare a bunului imobil, pentru a garanta transmiterea cu titlu oneros a acestei proprietăți Ambasadei.

Termenul de „titlu oneros” reprezintă, potrivit definiţiei, „contract prin care fiecare parte urmăreşte să obţină un avantaj în schimbul obligaţiilor pe care şi le asumă”.

SUA și-a arătat intenția de a procura terenul fostului stadion pe 27 decembrie 2017. Ulterior, Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii au semnat un Memorandum de privind achiziționarea proprietății pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.