30 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea propriile afaceri. Certificatele de granturi au fost înmânate în cadrul conferinței Business Bridges.

Granturile au fost oferite prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.

Beneficiarii au fost selectați în cadrul unei competiții. Domeniile în care tinerii au ales să facă afaceri sunt diverse: de la acordarea serviciilor stomatologice și meditații pentru elevi, până la testarea și reparația autovehiculelor. Curând, pe rafturi vor apărea noi mărfuri produse cu ajutorul UE: bijuterii, rochii de mirese în stil etno, plapume din lână, produse de panificație și cofetărie. Și domeniul agricol s-a dovedit a fi atractiv pentru tineri, în special creșterea prepelițelor sau apicultură și cultivarea pomușoarelor și a legumelor în sol protejat. Toate aceste afaceri vor genera 160 de locuri de muncă.

„Pentru Uniunea Europeană este o prioritate să sprijine tinerii activi de pe ambele maluri ale Nistrului, care au avut curajul și tăria să își înceapă propria afacere. Sunt foarte bucuros să văd cum acești tineri antreprenori, atât de dornici să reușească, au de câștigat lucrând împreună, contribuind, astfel, la o cooperare mai strânsă și la consolidarea încrederii de-a lungul Nistrului. În mare măsură, anume aceasta este esența Uniunii Europene – concentrarea pe interesul comun, care aduce beneficii pentru toată lumea”, a menționat ambasadorul UE, Pirkka Tapiola.

„Proiectul de susținere a tinerilor antreprenori de pe ambele maluri este la a doua etapă și deja acum putem vorbi despre succese: 40 de tineri s-au lansat în afaceri în 2014, peste 200 de locuri de muncă au fost create, o platformă on-line de comunicare www.business-bridges.info și contacte de afaceri au fost stabilite între antreprenorii de pe ambele maluri de Nistru. Cele 31 de afaceri noi sunt la fel de promițătoare și pot oferi circa 160 de locuri de afaceri în localitățile de pe ambele maluri. Suntem deosebiți de mândri că 17 din femei au beneficiat de aceste granturi și aștept cu nerăbdare să le văd transformându-și marele potențial în afaceri de succes”, a menționat Narine Sahakyan.

Dat fiind faptul că pentru mulți dintre tineri afacerile sunt un domeniu nou, timp de 14 luni ei vor fi ghidați de un consultant personal în management și dezvoltarea afacerilor. De asemenea, ei vor fi instruiți și vor avea posibilitatea să stabilească contacte la ateliere și conferințe specializate.

Programul contribuie la sporirea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, a societății civile, comunităților de afaceri și altor părți interesate în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și renovare a infrastructurii. Programul are un buget de 10 milioane de euro, acordați de Uniunea Europeană și este implementat de PNUD Moldova.