e16590ee6f929886d5d017ecb3ce7bc1Uniunea Europeană și așa-zisele autorități de la Tiraspol au un acord secret privind regimul preferențial de comerț, astfel încât după 1 ianuarie 2016 întreprinderile transnistrene vor putea comercializa preferenţial cu statele Uniunii Europene.

Cel puțin asta scrie presa rusă, citată de cea transnistreană.

Potrvit dniester.ru, între UE și Tiraspol ar exista un acord secret privind continuarea comerțului preferențial din 1 ianuarie 2016.

Despre anumite înțelegeri cu UE a vorbit și așa-zisul lider de la Tiraspol Evghenii Șevciuk în cadrul unei conferințe de presă de săptămâna trecută.

 „Există o zonă privată, care, beneficiază de regim preferențial. Deocamdată nu pot să prezint informații despre această zonă, nu pentru că este privată, ci pentru că trebuie respectate câteva proceduri adecvate”, a anunțat Șevciuk.

Republica Moldova a semnat în 2014 cu UE Acordul de Asociere, inclusiv privind Zona de Comerţ Liber. În legătură cu aceasta regimul de preferinţe comerciale autonome a fost anulat, însă păstrat până la 2 ianuarie 2016 pentru Transnistria.