Preşedintele Egiptului a vorbit duminică despre operaţiunile de căutare a aeronavei prăbuşite joi în apele Mediteranei, în cadrul unui interviu televizat, relatează agenţia de ştiri Reuters pe pagina electronică, preluat de mediafax.ro.

În primele sale declaraţii publice după prăbuşirea avionului Egypt Air, preşedintele Abdel-Fattah el-Sissi a afirmat că „va dura ceva timp” pentru a determina cauza exactă a accidentului, care a provocat moartea tuturor celor 66 de oameni de la bord.

„Este foarte, foarte important pentru noi să stabilim circumstanţele care au dus la prăbuşirea aeronavei”, a mai spus preşedintele în comentariile transmise în direct pe canalele de televiziune egiptene.

„Nu avem un scenariu pe să ne putem baza în exclusivitate (…) toate scenariile sunt posibile”.

De asemenea, a avertizat mass-media asupra speculaţiilor premature cu privire la cauza accidentului, şi a mulţumit naţiunilor care s-au alăturat autorităţilor egiptene în căutarea epavei, iar la începutul interviului, a ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor.

Acesta a mai anunţat că un submarin aparţinând Ministerului egiptean al Petrolului se îndrepta spre locul accidentului, pentru a se alătura eforturilor de căutare a cutiilor negre, care conţin înregistrările de voce din cabina piloţilor şi date transmise de sistemele avionului.

Un raport preliminar cu privire la accidentul aerian de joi va fi prezentat într-o lună, a afirmat şeful echipei de anchetă de la Cairo, citat de Al-Ahram, un ziar controlat de statul egiptean.

Ayman al-Moqadem, şeful departamentului egiptean de investigaţie a accidentelor aeriene, a declarat că raportul „va fi publicat într-o lună (…) şi va include toate informaţiile disponibile până la momentul publicării”.

Biroul de anchete şi analize pentru securitatea aviaţiei (BEA) din Franţa a anunţat, sâmbătă, că sistemele automate ale avionului au indicat detectarea fumului la bord cu puţin timp înainte de prăbuşirea în mare, confirmând astfel rapoartele din mass-media.

Avionul Airbus A320 al companiei EgyptAir a dispărut de pe radar, în drumul său spre Cairo de la Paris, cu 66 de oameni la bord.