Cifra solicitanţilor de azil din Moldova a crescut în legătură cu conflictele din Siria şi Ucraina. Despre aceasta a comunicat corespondentului „INFOTAG”, Șeful Biroului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Traian Ţurcan.

Potrivit spuselor sale, în anul 2015 au fost depuse circa 270 de cereri pentru azil în Moldova. În general, în Moldova sunt circa 432 refugiaţi şi 86 solicitanţi de azil, preponderent din Siria, Ucraina, Afganistan şi Irak.

„Guvernul Moldovei le oferă minimul financiar pentru existenţă, îi ajută prin intermediul diferitor programe de integrare, în care oamenilor li se oferă posibilitate de a găsi un loc de muncă şi cel mai important – protecţie faţă de război şi persecutare”, a spus Ţurcan.

El a informat că „de regulă, refugiaţii locuiesc în oraşe, închiriază apartamente şi dispun de potenţial enorm de a se integra în societatea moldovenească, deoarece mulţi dintre ei sunt căsătoriţi cu cetăţeni ai Moldovei, precum şi vorbesc limba rusă sau română şi au studii superioare”.

Miercuri la Chişinău a avut loc şedinţa clubului de presă cu genericul „Distrugerea stereotipurile în privinţa refugiaţilor”.

„În Moldova rar se întâlnesc extremişti, dar în ultimul an cazurile de agresiune faţă de refugiaţi au devenit mai dese şi de aceasta este vinovată presa străină, care promovează noţiuni ca musulmani islamişti, impunând oamenilor frica, ceea ce apoi se transformă în ură. Presa trebuie să informeze că terorismul nu are naţiune, religie”, a spus unul din refugiaţi.