Maia Sandu nu poate scăpa de trecutul ei liberal-democrat nici în documentele oficiale ale instituțiilor europene. Un raport al Parlamentului European despre țările din cadrul Parteneriatului Estic încă o asociază pe liderul PAS cu Partidul Liberal Democrat. Astfel, într-un pasaj despre Republica Moldova, în care sunt descrise evoluțiile politice din țară după semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, Maia Sandu este prezentată drept candidat pro-UE din partea PLDM.

”La 4 martie 2016, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a reinstituit alegerea președintelui Republicii de către populație, abolind o lege din iulie 2000 prin care fusese introdusă alegerea de către Parlament. Primul tur al alegerilor prezidențiale a avut loc la 30 octombrie 2016; în al doilea tur de scrutin, desfășurat la 13 noiembrie 2016, s-au înfruntat candidatul pro-rus al Partidului Socialist, Igor Dodon, și candidata pro-UE din partea Partidului Liberal-Democrat, Maia Sandu. Igor Dodon a câștigat alegerile”, se arată în raportul Parlamentului European.

Maia Sandu a fost ministru al Educației, fiind înaintată în funcție din partea Partidului Liberal Democrat, condus de Vlad Filat. Ulterior, la alegerile parlamentare din 2014, Sandu a participat deja în calitate de membru de partid pe listele PLDM. Iar în 2015, ea anunțat crearea propriului său partid – Partidul Acțiune și Solidaritate, din partea căruia a și fost desemnată, în 2016, candidat la prezidențiale, unde a pierdut în turul doi în fața pro-rusului Igor Dodon.