Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanţa de judecată cauza penală de învinuire a trei colaboratori ai Serviciului Vamal din cadrul postului vamal „Giurgiuleşti” şi a unui şofer de camion care, făcînd parte din acelaşi grup criminal, în perioada aprilie-mai curent au organizat trecerea peste frontiera vamală a Republicii Moldova a țigărilor în proporţii deosebit de mari.

În rezultatul acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţie, efectuate de către procurorii PCCOCS, ofiţerii de urmărire penală şi ofiţerii de investigaţii ai Serviciului Vamal, s-a stabilit că trei angajaţi ai Serviciului Vamal, operatori ai aparatului de scanat de tip „Rapiscan”, făceau parte dintr-un grup criminal organizat, specializat în contrabanda cu ţigări, funcţionarilor revenindu-le rolul de facilitare, prin denaturarea şi muşamalizarea rezultatelor scanării mijloacelor de transport, a trecerii peste frontieră a obiectelor de contrabandă, ascunse în locuri special amenajate în semiremorcile autocamioanelor care transportau mărfuri în România.

Valoarea totală a produselor de tutungerie, trecute în mod fraudulos peste frontiera vamală a Republicii Moldova cu implicarea făptuitorilor, se estimează la 1 405 026 lei. În caz de condamnare, inculpaţii riscă pînă la 10 ani închisoare. Investigaţiile pe caz continuă, în scopul tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în schema infracţională deconspirată, se menționează într-un comunicat de presă al PCCOCS.