Trustul oligarhului Victor Țopa, Jurnal, a intrat în vizorul campaniei STOP FALS, după ce a manipulat opinia publică în favoarea lui Renato Usatîi care, la fel ca Victor și Viorel Țopa, se ascunde peste hotare de justiția moldovenească.

Câteva portaluri de ştiri apropiate de Usatîi și Țopa au difuzat, săptămâna trecută o ştire potrivit căreia, în şedinţa de joi, 8 iunie 2017, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) le-ar fi interzis posturilor de televiziune locale să mediatizeze filmul prezentat de Renato Usatîi, liderul „Partidul Nostru”. Reprezentanţii CCA, citați într-un articol realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, proiect al API, CIJ și Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI), neagă informaţia apărută în presă și afirmă că la acea ședință nu s-a discutat acest subiect. Ca dovadă este înregistrarea video a şedinţei. Articolul arată cum informația falsă a circulat pe site-urile apropiate de Usatîi – www.omg.md, sau www.moldnews.md, după care a fost preluată și de www.jurnal.md.

Nicolae Damaschin, membru al CCA, care a participat la şedinţa Consiliului din 8 iunie, susține că informația este falsă și o califică drept o aberaţie. Și Ludmila Topal, directoarea executivă a postului TV „Canal Regional” care întruneşte mai multe posturi TV locale şi care de asemenea a fost prezentă la şedinţa CCA, a specificat că nici înainte, nici în timpul sau după şedinţa CCA nu s-a discutat această temă cu reprezentanţii radiodifuzorilor locali.

În presă a apărut mai multe dezvăluiri despre relația oligarhului Țopa cu Renato Usatîi, legăturile dintre cei doi fiind observate și din politica editorială de la Jurnal TV, care cu fiecare ocazie, îi spală imaginea primarului de Bălți.