Ex-ambasadorul R. Moldova la ONU și Consiliul Europei, Alexei Tulbure, se arată deranjat de ultimele atacuri ale istoricului Octavian Țîcu, la adresa promotorilor «moldovenismului civic».

«Acest om, care recent a „decis să se alăture protestului antioligarhic” raspândește în jurul său numai ură și dezbinare: moldovenii (peste 60 %) sunt invenție stalinistă, minoritatile pot fi tolerate dacă se poarta așa cum crede Țîcu că-i corect, „mareșalul Antonescu” (autorul Holocaustului românesc, criminal de război) – exemplu de urmat, etc. Toti in jur sunt răi, cu schelete prin dulapuri, unii chiar îi put proaspătului „luptător” cu oligarhii», a replicat Tulbure pe Facebook.

«E frustrat rău – atacă o mulțime de oameni fără nici un motiv. Modelul politic promovat de proaspătul „luptător cu oligarhia” – etnocrație, unde cei care nu fac parte din grupul etnic dominant sunt tolerați (până când oare?) și nici asimilarea nu le garantează nimic – sângele tot „nedominant” rămâne. Mesaje și idei antidemocratice, antieuropene, dezbinatoare, chiar dacă Țîcu crede altfel.

Amintim că Octavian Țicu, susținător înflăcărat al PAS, PPDA și PLDM, a declarat,  într-un comentariu pentru cotidianul.md , că ideea „moldovenismului civic este o variantă post-modernistă al „moldovenismului sovietic”. În opinia sa, cei care promovează această idee ar fi personaje cu schelete în dulap și cu «bube în cap. «Interesantă adunătura de oameni care promovează această idee, de la fostul pedist Andrei Popov, la ex-comuniștii Marc Tcaciuk și Alexei Tulbure, care put a dust de la Voronin, lingăul regimului Cornel Ciurea, Vlad Kulminski, Iulian Groza, etc., fiecare cu bube și cu schelete în dulap», susține Octavian Țicu.