Turcia nu-și va modifica niciodată legile antiteroriste, chiar dacă acest lucru presupune „prăbușirea” acordului cu UE privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci, a declarat marți premierul turc Binali Yildirim, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Turcia și Uniunea Europeană au început în 2013 discuțiile privind scutirea de vize pentru cetățenii turci în spațiul Schengen și au convenit în luna martie anul acesta să meargă mai departe în cadrul unui acord mai larg pentru stoparea migrației ilegale către UE. Însă, procesul a stagnat atunci când Bruxellesul a insistat că Ankara trebuie să-și reformeze legile sale antiteroriste dure.

UE și Turcia au încheiat în martie un acord prin care Ankara s-a angajat să stăvilească fluxul migrator, iar UE a promis în schimb un ajutor financiar inițial de 3 miliarde de euro, liberalizarea regimului de vize și deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE, precum și preluarea direct din Turcia a unui număr de migranți sirieni echivalent cu cel al migranților ilegali returnați din Grecia către teritoriul turc.

Aceste transferuri ale imigranților se efectuează deja, dar recent s-au înmulțit neînțelegerile și schimburile de replici între Ankara și Bruxelles pe tema aplicării acordului. Astfel, președintele Recep Tayyip Erdogan a respins categoric modificarea legislației antiteroriste, una dintre condițiile puse de UE pentru eliminarea vizelor de scurt sejur, iar oficialii europeni au precizat că rezolvarea chestiunii privind vizele nu este posibilă atât timp cât Ankara nu îndeplinește integral cele 72 de criterii cerute de UE, conform instituțiilor comunitare 5 dintre acestea nefiind încă respectate de Turcia.