Turcia a anunţat în mod oficial că refuză să-şi schimbe legile antiteroriste, fapt ce pune în pericol negocierile legate de eliminarea vizelor Schengen pentru cetăţenii turci şi ridică semne de întrebare cu privire la viitorul acordului de limitare a imigraţiei, informează Associated Press online.

Uniunea Europeană a solicitat Ankarei să modifice definiţia termenilor de “terorist” şi „act terorist”, existând temeri că în actuala formă a legii, jurnaliştii şi dizidenţii politici ar putea fi vizaţi.

Potrivit mediafax.ro, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că domeniul de aplicare a legilor antiteroriste ale Turciei „este atât de vast încât considerăm că unele dintre aceste măsuri nu se referă strict la lupta împotriva terorismului, dar, de exemplu, aduc atingere libertăţii de exprimare şi mass-mediei.”

„Această modificare în legislaţia antiteroristă este complet imposibilă,” a declarat, Ministrul Afacerilor Europene din Turcia, Volkan Bozkir, la finalul discuţiilor cu preşedintele Parlamentului European.

Oficialul turc a mai aăugat că Turcia nu îşi poate schimba legile atunci când membrii forţelor de securitate sunt ucişi în luptă cu separatiştii kurzi şi în atentate sinucigaşe.

Acesta a mai afirmat că „libertatea presei nu au făcut parte din foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor.”

Uniunea Europeană condiţionează eliminarea vizelor Schengen pentru cetăţenii turci de îndeplinirea a 72 de obligaţii de către guvernul de la Ankara. Turcia mai are de îndeplinit cinci dintre acestea.

Prin eliminarea vizelor Schengen, urgentarea negocierilor de aderare la spaţiul comunitar şi un ajutor în valoare de până la 6 miliarde de dolari, Uniunea Europeană încearcă să convingă Turcia să respecte acordul privind limitarea imigraţiei, intrat în vigoare pe data de 20 martie.

Anterior, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că acordul privind limitarea imigraţiei s-ar putea prăbuşi dacă UE nu-şi va respecta angajamentele, însă Bozkir a refuzat să comenteze acest aspect.