Ucraina este pregătită să contribuie la planurile NATO de a-și consolida prezența în Europa de Est, a anunțat miercuri, la Bruxelles, ministrul apărării Stepan Poltorak, transmite DPA, citat de Agerpres.

Potrivit agenției germane, este de așteptat ca planurile NATO de a-și spori prezența în flancul estic prin desfășurarea a patru batalioane în Polonia și statele baltice, precum și de a susține o brigadă în România, să ducă la creșterea tensiunilor cu Rusia.

Cu toate acestea, ministrul Stepan Poltorak a indicat miercuri că Ucraina este pregătită să sprijine eforturile NATO în regiunea Mării Negre, inclusiv brigada din România.

„Suntem pregătiți să îndeplinim misiuni împreună cu alte state (…) pentru a furniza securitate în regiunea Mării Negre”, a declarat oficialul ucrainean după o reuniune cu miniștrii apărării din cele 28 de state aliate.

„Când decizia va fi luată la nivelul Alianței, ne vom alătura omologilor noștri”, a adăugat Stepan Poltorak.

Întărirea prezenței NATO în Europa de Est urmează să fie oficializată la summitul din 8-9 iulie de la Varșovia, la care va fi prezent și președintele ucrainean Petro Poroșenko și de la care se așteaptă aprobarea asistenței NATO pentru Ucraina.

Potrivit secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, în prezent sunt puse la punct noi proiecte de asistență pentru Kiev vizând contracararea războiului hibrid și a dispozitivelor explozive.

Pe de altă parte, Stoltenberg și-a exprimat îngrijorarea față de continuarea încălcării încetării focului între forțele ucrainene și separatiștii proruși în estul țării.

De la începutul acestui an au fost consemnate în jur de 7.000 de încălcări ale armistițiului, a indicat ministrul ucrainean al apărării, precizând că ‘încetarea focului nu există’.