Serviciul de Securitate al Ucrainei i-a interzis reprezentantei Federației Ruse la Eurovision 2017, Iulia Samoylova, accesul în țară timp de trei ani, scrie Interfax. Interdicția i-ar fi fost aplicată în conformitate cu legislația ucraineană, după ce Iulia a evoluat pe 27 iunie 2015, la un concert care a avut loc în orașul Kerci, oraș pe teritoriul ocupat al Crimeei, iar potrivit legislației din Ucraina, Crimeea este considerat „teritoriu ocupat temporar”, care are un „regim juridic special de trecere a frontierei”.

Astfel, Ucraina permite intrarea în Peninsulă a reprezentanților altor țări și a apatrizilor numai după obținerea unor permise speciale. Pentru încălcarea acestei reguli, în conformitate cu Codul penal al Ucrainei, persoanele riscă până la trei ani de închisoare.

Reprezentanta Federației Ruse, Iulia Samoylova la „Eurovision”, a comentat situația ca fiind amuzantă și a menționat că crede că totul se va schimba. „În cazul în care, Ucraina nu-i permite Iuliei să participe la „Eurovision”, în 2018, indiferent de locul unde va avea loc competiția, Rusia va fi reprezentată de Iulia Samoylova”, se arată într-un comunicat emis presei de Pervâi Canal.

De asemenea, canalele ruseşti au decis să nu difuzeze din Kiev Concursul Internaţional Eurovision-2017 după ce i-a fost interzisă intrarea în ţară a participantei din Rusia, Iulia Samoylova.