Cunoscutul politolog german, directorul forumului germano-rus, consilierul pentru Europa al concernului „Gazprom”, Alexander Rahr, consideră că „în viitorul apropiat Uniunea Europeană nu va accepta revizuirea frontierelor în Europa”. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta el a vorbit în cadrul unei prelegeri publice la Chişinău.

Fiind întrebat despre posibilitatea unirii Moldovei cu România, politologului a spus că în pofida promovării active a unirii Moldovei cu România „aceasta va rămâne la stadiu de proiect al susţinătorilor unirii”.

„Uniunea Europeană nu va admite modificarea frontierelor în interiorul Europei. Cred că România s-a încadrat în contextul Uniunii Europene şi nu ştiu ce planuri are partea americană, dar UE are nişte poziţii ferme – nu poţi schimba frontierele în interiorul Europei”, a subliniat politologul.

El nu exclude că peste un timp atitudinea Europei faţă de acest subiect s-ar putea schimba, însă orice modificări ale frontierelor trebuie să fie realizate doar prin referendum.

„Nu putem exclude că în următorii 50 sau 100 de ani frontierele în interiorul Europei se vor schimba. Dar aceasta trebuie să se facă doar prin referendumuri. Trebuie să se treacă o cale lungă şi, desigur, aceasta trebuie să se facă conform regulilor stabilite în Europa”, a subliniat Rahr.

El a exprimat regretul că printre politicieni „se mai găsesc aventurişti, care îşi doresc printr-o singură mişcare să schimbe harta Europei, creând din unele ţări, inclusiv Moldova, zone tampon”.