Parlamentul a votat. Sistemul de vot mixt a fost votat de către 74 de deputați din 77 de parlamentari prezenți în sală. Proiectul de lege privind sistemul mixt de vot, elaborat în baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia, prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 – direct de cetăţeni, în circumscripţii uninominale.

Proiectul sistemului de vot mixt prevede ca  circumscripțiile uninominale să fie stabilite de o comisie specială a Guvernului. Acestea vor fi aprobate de Executiv cu un an înainte de scrutinul parlamentar și va avea cel mult 65 de mii de alegători. Unii participanți la dezbateri s-au arătat împotriva constituirii peste hotare a acestor subdiviziuni electorale. Documentul face referire şi la alegătorii din regiunea transnistreană.

Proiectul stabileşte că orice candidat va trebui să prezinte un certificat de integritate prin care îşi va declara averea şi veniturile din ultimii doi ani. Documentul mai prevede reducerea pragului pentru blocurile electorale de la 11 până la opt la sută. Pragul pentru partide rămâne neschimbat – de şase procente, ceea ce a trezit criticile unor participanți la dezbateri. Partidele sunt încurajate şi să promoveze mai mult femeile.

Cel mai amplu sondaj realizat în Moldova arată că aproximativ 60 la sută dintre moldoveni consideră că deputații trebuie aleși în baza votului uninominal sau mixt. Totodată, astăzi mii de cetățeni din toată republica au venit în fața parlamentului să susțină schimbarea sistemului electoral.