Partidul Democrat (PD) va înregistra astăzi în Parlament o inițiativă legislativă privind combaterea propagandei străine în Republica Moldova.  Despre aceasta a declarat cu puțin timp în urmă președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing.

Decizia a fost luată la ședința săptămânală a Partidului Democrat. Astfel, este pentru prima dată când o guvernare de la Chișinău întreprinde acțiuni concrete menite să instituie un control mai sever față de știrile și emisiunile de propagandă, țara noastră confruntându-se în special cu propaganda rusească. “Vă anunț că am propus ca PDM să depună astăzi la Parlament inițiativa privind securizarea spațiului informațional, iar o decizie în acest sens a fost luată azi înședința săptămânală. Considerăm că acest subiect trebuie dezbătut separat de orice alt subiect privind audio-vizualul, tocmai pentru că vorbim de o temă ce ține de securitatea statului și e nevoie de o asumare politică a acestei decizii. În plus, dorim să fie abordat separat acest subiect și pentru ca societatea să aibă posibilitatea să vadă cât mai clar cine sunt cei care se opun limitării propagandei străine și își doresc să mențină actuala stare de poluare informațională și distorsionare a realității în R. Moldova. Desigur, urmează ca cei care vor dori să păstreze în continuare actuala stare de lucruri, să își asume responsabilitatea și pentru posibilele efecte politice care ar putea să apară prin manipularea mai departe din exterior a opiniei publice”, a declarat Plahotniuc.

El a precizat că această inițiativă va avea efect asupra tuturor televiziunilor care retransmit programe informative din exterior, indiferent de ponderea lor, de fondatorii lor, sau alte elemente de acest gen.  Totodată, liderul PD a subliniat că inițiativa care urmează a fi dezbătută nu prevede închiderea unor televiziuni retransmise pe teritoriul țării noastre. “Ea prevede eliminarea doar a programelor informative prin care se desfășoară această propagandă despre care se vorbește de atâta timp dar nus e face nimic. Se vor păstra toate programele distractive și de agrement, toate emisiunile îndrăgite, care sunt principala atracție a telespectatorilor la aceste televiziuni”, a explicat Vlad Plahotniuc.

În plus, prezedintele democraților a ținut să menționeze că obiectivul aceste inițiative nu este de a elimina emisiunile produse în afara țării și îndrăgite de moldoveni. “Televiziunile respective le vor putea retransmite în continuare ca și până acum. Accentuez, singurele programe unde vor avea loc modificări sunt cele care au caracter informativ”, a dar asigurări Vlad Plahotniuc.

El a mai adăugat că vor avea loc dezbateri în Parlament pe marginea acestei inițiative și speră că acestea vor fi cât mai constructive, pentru că rolul ei, în opinia liderului PD este să securizeze spațiul informațional autohton, nu să îngrădească vreun drept al unor televiziuni străine retransmise în Moldova.

De menționat că PDM a fost preocupat și anterior de subiectul combaterii propagandei străine.  În 2016 a elaborat un proiect în acest sens, dar el a fost criticat de unii experți care acum au conștientizat pericolele propagandei ruse și cer limitarea propagandei ruse.