Administrația locală din Chișinău și Țânțăreni au ajuns la un consens privind reluarea evacuării gunoiului în această localitate în urma intervenției Guvernului. Despre aceasta s-a anunțat cu puțin timp în urmă, în urma unei ședințe la care au participat premierul Pavel Filip, viceprimarul Chișinăului Nistor Grozavu și primarul de Țânțăreni Ina Pașcan.

Conform înțelegerii, primăria Chișinău va aloca 6 milioane de lei anual pentru soluționarea problemelor la nivel local, va fi consolidat și întreținut barajul de la platforma de deșeuri, va fi instalată stație de tratare, se va organiza lichidarea gunoiștilor neautorizate din localitate, va fi reabilitată și repusă în funcțiune stația de tratare a apei ca locuitorii să aibă acces la apă potabilă, vor avea loc lucrări de iluminat stradal, se va asigura reparația drumurilor asfaltate, gard de protecție ca pachetele de polietilenă să nu fie duse de vânt, să fie construit un centru  de sănătate, a anunțat premierul.

El a condamnat atitudinea autorităților locale care timp de mai mulți ani nu au făcut nimic pentru a rezolva această problemă. „Dacă ai știut că ai o problemă atât de mare, de ce în 6 ani nu ai identificat o soluție dar ai acceptat-o pe cea temporară”, a întrebat Pavel Filip.

Totodată, el a menționat că și această problemă este politizată, existând persoane politice care doresc să-și facă vizibilitate exploatând problemele oamenilor. „Câțiva politicieni iresponsabili au fost foarte cointeresați și au încercat în toate aceste săptămâni să instige și să provoace o criză uriașă a deșeurilor în municipiul Chișinău. Toți acești politicieni, unii din ei care se numesc reprezentanți ai societății civile, dar de fapt sunt și ei parte a unor formațiuni politice, au tot mers pe la Țînțăreni să cheme oamenii la proteste, asigurându-i că dacă veniți voi, ne alăturăm și noi. Îmi pare rău că în Republica Moldova avem asemenea forțe politice, care vor să crească pe baza necazurilor altor. Vreau să-i avertizez că așa formațiuni politice și așa politicieni nu vor rezista foarte mult. Pentru că nu poți să-ți construiești o carieră politică, pe necazurile altora și mai ales atunci când vorbim de necazurile propriilor noștri cetățeni.”, a declarat Pavel Filip.

El i-a avertizat că dacă vor continua în așa manieră va face publice numele lor. „Vreau să cunoască foarte bine că dacă vor continua să facă această mizerie, vom face public numele lor și să se aștepte orășenii, chișinăuienii le vor duce gunoiul la domiciliile lor. Ca orășenii să ducă gunoiul în fața caselor lor”.

„Până la urmă am ajuns la o soluție, la un compromis. Primăria orașului Chișinău s-a angajat la mai multe acțiuni importante pentru locuitorii din Țînțăreni, iar Guvernul va urmări implementarea acestor acțiuni. Vreau să vă spun că noi cu atenție, eu personal voi monitoriza cum se respectă aceste obligațiuni care și le-a asumat Primăria”, a asigurat Filip.

Și Ina Pașcan a acuzat neglijența administrației locale din Chișinău față de această problemă, precizând că acordul este valabil pentru 2,5 ani. „A fost o decizie complicată. De peste 30 de ani comuna noastră a fost ignorată de municipalitate și din cauza aceasta oamenii nu mai au încredere că promisiunile care s-au făcut în această perioadă de dezbateri și discuții, nu vor fi realizate. Mulțumim mult domnului Prim-ministru pentru implicarea și garantarea responsabilităților care s-au pus în fața municipalității. Doar datorită guvernului noi am făcut pasul dat”, a menționat Pașcan.

Nistor Grozavu a mulțumit autorităților comunei Țânțăreni pentru acordul la care s-a ajuns, dar a accentuat și contribuția lui Pavel Filip la rezolvarea acestei probleme. „Exprim mulțumiri din partea Primăriei Chișinău și orășenilor domnului Prim-ministru,  fiindcă pe data de 3 iunie când erau deja 3 zile de când gunoiul nu se evacua și practic își pierduse toți încrederea în Primăria municipiului Chișinău, am venit să solicităm ajutor de la guvern și atunci, cu toate că legislația nu prevede ca fiind o atribuție a guvernului problema managementului deșeurilor menajere, Guvernul s-a implicat în această procedură și ne-a acordat ajutorul necesar”, a subliniat Grozavu.